Neem contact op

 

De Bosploeg is een verticale dagbestedingsgroep van zorginstelling Dichterbij. Dat betekent dat mensen in verschillende leeftijden met een verstandelijke beperking van verschillende niveaus, betrokken zijn bij hetzelfde werk. Iedereen kan hier op zijn eigen manier een bijdrage leveren aan de diverse dagactiviteiten. De mannen van de Bosploeg hebben wat men omschrijft als ‘moeilijk verstaanbaar gedrag’ of ‘gedragsproblematieken’. Daaronder wordt bijvoorbeeld verbale en fysieke agressie verstaan, maar ook destructief gedrag, autisme en dwangmatig of formalistisch gedrag. De Bosploeg heeft gemiddeld één-op-drie-begeleiding maar sommige mannen beschikken over één-op-één begeleiding.

 


 Het NATO-kamp 

De dagbesteding vindt iedere doordeweekse dag plaats op een voormalig militair munitieterrein, genaamd het NATO-kamp in Gennep. Dit terrein is vier hectare groot en ligt aan de voet van het bosrijke natuurgebied ‘de Looierheide’. In dit gebied voert de Bosploeg in opdracht van Staatsbosbeheer, de gemeente Gennep of Limburgs Landschap verschillende natuur- en boswerkzaamheden uit. De werkplek is dan ook geschikt voor mensen met veel energie en die ervan houden om buiten actief te zijn. Op het terrein staan een paar oude munitie-opslag bunkers waar de Bosploeg dankbaar gebruik van maakt. Veel van de werkzaamheden vinden buiten het NATO-kamp plaats. Zo werkt de Bosploeg in Noord Limburg en omgeving samen met diverse gemeentes, het IVN, Bronlaak, IKL, Natuurmonumenten en natuurlijk ook met particulieren.


 Rust & Ruimte 

Het werken in de vrije natuur en het hebben van veel ruimte heeft op zowel de mannen als op de begeleiding een positief effect. Door de natuurlijke rust, de ruimte en de bijzondere potentie van het terrein, genieten de mannen alle vrijheid en mogelijkheid om te zijn wie ze zijn en om te doen wat ze willen doen. Dat is de deels kracht van het NATO-kamp. De variatie aan werkzaamheden is bij de Bosploeg zo groot, dat er voor de mannen geen sprake is van verveling. En wanneer zij desondanks niet willen werken, dan krijgen zij op de Bosploeg alle gelegenheid om alleen of in gezelschap uit te rustten, op de verschillende zitplaatsen die op het terrein verspreid zijn.


 Samen met de samenleving 

De standaard werkzaamheden bestaan voornamelijk uit grof natuuronderhoud en uit houtwerkzaamheden. Daarbij kan men denken aan het zagen, hakken, kloven en versnipperen van kachel- en aanmaakhout en aan het bij de klant afleveren van dit hout. Dankzij de grote hoeveelheid gereedschap en materieel is de Bosploeg in staat om deze diversiteit aan klussen aan te nemen. Het geld wat aan de werkzaamheden verdiend wordt, investeert de Bosploeg in de aanschaf van nieuw materieel, in het onderhoud van bestaand materieel en in een tweejaarlijks etentje met de mannen en diens aanverwanten. Daarnaast heeft de Bosploeg een aantal initiatieven opgezet om geld in te zamelen. Zo beschikken zij dankzij subsidies, donaties en ruilhandel over een tractor en een autoambulance om hele boomstammen te kunnen vervoeren en over een mobiele lintzaag om deze stammen tot planken te verzagen. Omdat het gereedschap zich op den duur weer terugverdiend, is de Bosploeg een goed voorbeeld van een zelforganiserende dagbestedingsgroep die onafhankelijk wil en kan functioneren. Aan de ontmoeting met de samenleving hecht de Bosploeg erg veel waarde. De mannen halen immers veel voldoening uit de positieve omgang met andere mensen en meestal geldt dat ook andersom. Daarom probeert de Bosploeg het contact met de maatschappij in zijn dagactiviteiten na te streven. Hierdoor heeft de Bosploeg door de jaren heen een groot netwerk opgebouwd, waarmee voornamelijk aan ruilhandel wordt gedaan.


Neem contact op